Работа со мали деца

Како до здрави заби кај Вашето бебе?

Со секојдневно следење на новоизникнатото забче кај вашето дете. Во текот на првата година бебињата може да имаат различни проблеми во усната шуплина. CANDIDA ALBIKANS познат како сор се манифестира со бели наслаги на јазикот и непцата. Терапијата е редовно бришење на усната шуплина со раствор од сода бикарбона и редовни консултации со педијатар.

“Кај бебињата од 6 месечна возраст не треба да има ноќен оброк евентуално е дозволено само вода.“
Како до здрави трајни заби?

Во нашите услови кариесот на трајните заби е многу чест. Веќе во 6-7 години просечно е заболен првиот траен молар. Најмалку еден млечен заб е заболен кај 80 – 90 % од децата, а просечно по 4-5 млечни заби.

Промените на гингивата кај нас после кариесот е причина за губиток на забот
Одржување на здрави простори помегу забите

Просторот помеѓу забите понекогаш е погоден за насобирање на храна и развој на забниот плак. Тоа особено е нагласено кај густо и неправилно поставени заби. Ако не се отстрани забниот плак доаѓа до негово созревање и продолжува да делува на забите, забниот емајл и гингивата што представува причина за развој на кариес и воспаление на гингива. Секое крварење од гингивата представува знак дека нешто не е во ред со оралната хигиена. Потребно е да се подобри техниката на миењето на забите, промена на четка и редовно користење на забен конец, бидејки на тој начин ќе се спречи ширењето на хроничните инфекции и развој на пародонтопатија.

Повреди на заби

Најчесто се случува во игра, спортски активности и слично. Малите деца најчесто ги повредуваат забите кога проодуваат и паѓаат на различни делови од мебелот.

Естетска стоматологија
Commodo purus sit amet

Естетска стоматологија

Современа метода

Quisque venenatis mi at

Забен накит

Дискретен сјај и убавина

Cras gravida tristique odio sit

Избелување на заби

Секогаш насмеани

Quisque venenatis mi at

Дермални филери

Природен изглед

Copyrights ©2015: Ортодонција М